2021-06-18

Boktips för sommarens alla dagar

Istockphoto 1181844909 612X612 1

Finns det något bättre än att ligga i en hängmatta eller på en strand med en riktigt bra bok? Nej, vi tror faktiskt inte det. Och njutningen blir så mycket större om man får dela med sig – därför tänkte vi tipsa om några böcker som vi tycker är extra bra just nu!

Felicia tipsar:

Hjärnstark av Anders Hansen
Ingen har ju missat den fantastiska läkaren/psykiatrikern Anders Hansen. I denna bok förklarar han pedagogiskt sambandet mellan träning och välmående, varför träning helt enkelt är vägen till en starkare hjärna. I boken får du konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskning kunnat påvisa.

Tänka snabbt och långsamt av Daniel Kahneman
Denna bästsäljare är skriven av psykologen Daniel Kahneman, som klassas som vår tids viktigaste tänkare. Kahneman har belönats med Ekonomipriset till Alfred Nobels minne. I denna bok får man ta del av hans idéer och passar perfekt för den som är intresserad av mänskligt tänkande, alltså varför vi sätter oss/hamnar i de situationer vi gör. Du får ta del av intellektuella överraskningar och massor av matnyttiga råd.

__

Johanna Jarl tipsar:

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali
En helt fantastisk bok som berör och förklarar hedersnormer ur ett nära och personligt perspektiv.

Maria : en kvinnlig komikers dagbok – den lagrade sorgen av Mia Skäringer
En ärlig, naken och smärtsam berättelse som var svår att lägga ifrån sig samtidigt som den var plågsam att läsa.

__

Björn tipsar:

Sverige vid avgrunden av Dag Ahlander
Varje morgon på väg till kontoret passerar jag statyn av Karl den XIV Johan på Slottsbacken. Han är förmodligen en av Sveriges mest inflytelserika invandrare någonsin, men jag visste väldigt lite om honom och varför han kom hit innan jag läst Dag Ahlanders bok Sverige vid avgrunden.

1808 hade Sverige nått botten. Kassan var tom, ledarskapet var som sämst och vi kämpade för vår överlevnad i krig på tre olika fronter – i söder mot Napoleon, i väster mot Danmark och i öster mot Ryssland. Det många inte vet är att Napoleon och tsar Alexander I hade gjort upp om att stycka Sverige utmed Motala ström så att vi skulle upphöra som nation och tillhöra Ryssland och Danmark istället.

Så när allt såg som mörkast ut, valde Sveriges riksdag under slumpmässiga former en okänd tronföljare, den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte. Boken berättar om den kris Sverige stor inför och de inbördes strider om makten som pågick. Mitt i allt detta togs ett privat initiativ om att fråga Bernadotte om han ville ha ett nytt jobb och plötsligt sattes ljuset på en verklig joker om tronföljden. Det imponerande är hur lite due dilligence som gjordes om Bernadotte innan, och hur annorlunda han skötte sin uppgift – och hur det faktiskt ändrade Sveriges framtid till det bättre.

Bernadottes stora gärning är att han inte tänkte utanför boxen – han såg bara till att använda en större box än svenskarna hade tänkt dig. Den kreativiteten och beslutsamheten gjorde att man kunde bygga upp Sverige igen. Klart spännande och lärorikt kring hur ett helt nytt perspektiv kan ändra allt till det bättre.

__

Oskar tipsar:

Who Moved My Blackberry™? av Martin Lukes och Lucy Kellaway
Som småbarnsförälder är det mest barnböcker, eller facklitteratur om dinosaurier, som läses hemma hos mig just nu. Så jag dammar av ett tips på en bok jag läste för många år sedan: Who Moved My Blackberry™? av Martin Lukes och Lucy Kellaway. En skildring av en absurd företagsvärld i mitten av 2000-talet (strax före iPhone-eran) där vi genom SMS- och e-postmeddelanden följer en karriärlysten marknadsdirektörs ständiga strävan efter mer framgång. En strävan som inte sällan går överstyr.

__

Johanna Juhl tipsar:

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Ett Jävla solsken är biografi om journalisten Ester Blenda Nordström. Som Sveriges första undersökande reporter gör hon det ingen annan vågat tidigare. En riktig pang-bok som förenar spänning med historia.

__

Jonathan tipsar:

Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblads
En självbiografisk berättelse om hur Björn lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk. Efter 17 år återvänder han till Sverige och hamnar i en stor depression på grund av flera olika ekonomiska problem. Men tack vare sina lärdomar hittar han vägen framåt och är idag meditationslärare och framgångsrik föreläsare. 2018 diagnosticerades han med obotliga sjukdomen ALS, vilket han i boken berättar mer om och hur han hanterar detta på bästa sätt.

__

Frida tipsar:

Den långa flykten av Richard Adams
Jag köpte boken för att det är en klassiker som första gången gavs ut 1972 och är en allegori över den tidlösa kampen mellan frihet och förtryck men också en storslagen hjältesaga. Jag har endast hunnit 80 sidor in i boken och tycker mest jag läser om vildkaniner, men jag har en stark förhoppning om att bli berörd.

2021-07-19

Kul tennis i Båstad med våra härliga vänner på Bilia

Läs mer

2021-06-18

Boktips för sommarens alla dagar

Läs mer

2021-06-09

Välkommen till Nokoby Fredrik

Läs mer

2021-06-04

Nokobys kundwebinar om kreativitet och hur man plockar fram det

Läs mer

2021-05-24

Välkommen till Nokoby Marta!

Läs mer

Vill du veta mer?


Hör av dig till oss så tar vi en kaffe!

Kontakta oss